Home page

MOLITEV KI  JO JE ODPEL GOSPOD ŠIVA

(Srimad Bhagavatam  IV. poglavje 24)

 Reference:

-ŠRIMAD BHAGAVATAM  His Divine Grace A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

-BHAJA GOVINDAM C. Rajagopalachari

 

INVOKACIJA:

 

Lift the heart up to Govinda, lift the heart up to Govinda,

Lift the heart up to Govinda, O foolish mind!

When thou art at death's door,

The rules of grammar which you are trying to master will be of no avail!

Lift the heart up to Govinda…..

(Sri Adi Sankaracarya)

 

Pred recitiranjem tega Šrimad Bagavatama, ki je samo sredstvo za osvajanje, se moramo spoštljivo prikloniti prvobitnemu Gospodu Narajani; zatem Nara-Narajani Ršiju, najpopolnejšemu človeškemu bitju; materi Sarasvati, boginji učenosti; in Gospodu Vijasadevi, avtorju.

 

UVOD:

Potem, ko je opisal življenje in lastnosti kralja Maharadža Prithuja je veliki modrec Maitreja začel pripovedovati o sinovih in vnukih v rodbinskem nasledstvu dinastije kralja Prithuja. Po smrti Maharadža Prithuja je postal njegov najstarejši sin Vidžitašva vladar sveta. Kralj Vidžitašva je bil zelo dobronameren do svojih mlajših bratov zato je želel, da vladajo v različnih smereh sveta.

 

MOLITEV KI JO JE ODPEL GOSPOD ŠIVA

 

Veliki modrec Maitreja je nadaljeval:

 

Najstarejši sin Maharadža Prithuja Vidžitašva, ki je bil po ugledu enak svojemu očetu je postal vladar sveta. Svojim mlajšim bratom je dal oblast v različnih smereh, ker jim je bil zelo privržen.

 

Maharadža Vidžitašva je ponudil vzhodni del sveta svojemu bratu Harjakši, južni del Dhumrakeši, zapadni del Vriki in severni del Dravini.

 

Nekoč v preteklosti  je Maharadža Vidžitašva že zadovoljil kralja raja Indro tako, da je od njega dobil naziv Antardhana-(dobil je moč, da postane neviden). Ime njegove žene je bilo Šikhandini in spočela mu je tri dobre sinove.

 

Trije sinovi Maharadža Anthardane so se imenovali Pavaka, Pavamana in Šuci. Te tri osebnosti so bile v prejšnjem življenju bog ognja, vendar so se zaradi prekletstva velikega modreca Vasišthe rodili kot sinovi Maharadža Anthardhane. Dosegli so popolnost v mistični jogi ter tako dosegli svoj izvorni položaj.

 

Maharadža Anthardhana je imel še eno ženo po imenu Nabhasvati in je bil zelo srečen, ko je v njej zaplodil še enega sina po imenu Havirdhana. Ker je bil Maharadža Anthardhana zelo milosten ni ubil kralja raja Indre, ko je ta njegovemu očetu ukradel konja iz žrtvene arene.

 

Maharadžu Antardhani, ki je bil roka izvršne oblasti, pobiranje davkov in kaznovanje prebivalcev s strogimi denarnimi kaznimi ni bilo pogodu, ker je bil dobrohotnega značaja, zato se je umaknil s tega položaja in se popolnoma posvetil opravljanju različnih žrtvovanj.

 

Maharadža Anthardhana je bil realizirana duša in čeprav se je posvetil opravljanju žrtvovanj je zelo inteligentno služil Gospodu, ki izkorenini vse strahove svojih oboževalcev. Tako je zanosno oboževal vsevišnjega Gospoda in zlahka dosegel Gospodov planet.

 

Sin Maharadža Anthardane, Havirdhana je imel ženo po imenu Havirdhani, ki mu je rodila šest sinov po imenih: Barhišat, Gaja, Šukla, Krišna, Satja in Džitavrata.

 

Veliki modrec Maitreja je nadaljeval:

 

Dragi moj Vidura, Havirdhanin  sin po imenu Barhišat  je bil zelo izurjen v opravljanju različnih vrst obrednih žrtvovanj, kakor tudi v uporabi mistične joge. Zahvaljujoč svojim visokim kvalifikacijam je postal poznan kot Pradžapati.

 

Maharadža Barhišat je izvršil mnogo žrtvovanj po celem svetu. Razprostrl je kuša travo in držal vrhove trave usmerjene proti vzhodu.

 

Brama je ukazal Maharadža Barhišatu od tedaj poznanem kot Pracinabarhi, da se poroči s hčerko oceana z imenom Šatadruti. Bila je zelo mlada in njena telesna lepota je bila nepopisna. Vstopila je v areno s svati, oblečena v prikladno obleko in se sprehajala po njej. Bog ognja Agni je postal tako vznemirjen, da si je zaželel njeno družbo, kakor si je že nekoč prej zaželel uživati z Šuki.

 

Med poročnim obredom hčerke oceana Šatadruti, so bili vsi demoni, prebivalci Gandharvaloke, veliki modreci in prebivalci Siddhaloke, zemeljskih planetov in Nagaloke, čeprav vsi zelo vzvišeni, očarani od zvončkanja zvončkov na njenih gležnjih.

 

Kralj Pracinabarhi je zaplodil deset otrok v maternici Šatadruti in vsi so bili obdarjeni z pobožnostjo. Poznani so bili kot Pracete.

 

Pracetam je njihov oče ukazal, da se poročijo in zaplodijo otroke. Odpravili so se na samoten kraj, kjer so v skladu z navodili milostnega Gospoda Šive, potopljeni v vodi velikega jezera vršili strogosti in pokore deset tisoč let. Tako so oboževali gospodarja vseh strogosti Gospoda Harija.

 

Vidura je vprašal Maitrejo:

 

Dragi moj Bramana , zakaj so Pracete srečali Šivo na poti? Prosim te povej mi kako je prišlo do tega srečanja in kako jih je Šiva podučil in postal zelo zadovoljen z njimi? Takšni razgovori so nedvomno zelo pomembni, prosim te bodi milostljiv do mene in jih opiši!

 

O najboljši med Bramanami, za živo bitje ujeto znotraj telesa je zelo težko stopiti v osebni stik z Gospodom Šivo. Niti veliki modreci, ki so rešeni spon materije ne pridejo v stik z njim, čeprav so zmeraj potopljeni v meditacijo, kako bi ga osebno srečali.

 

Bog Šiva je samozadovoljen in čeprav ne obstaja ničesar na tem svetu po čemer bi koprnel, je za dobrobit tistih, ki so vezani na posvetne dejavnosti, zmeraj aktiven. Spremljajo ga njegove nevarne energije kot sta boginja Kali in Durga.

 

Maitreya je nadaljeval:

 

Dragi moj Vidura, zaradi svoje pobožne narave so vsi sinovi Pracinabarhija zelo resno s srcem in dušo sprejeli besede svojega očeta. Z njegovimi besedami v srcu so se napotili proti zahodu, da bi izpolnili njegov ukaz.

 

Tako potujoč so zagledali veliko jezero, ki je po velikosti spominjalo na ocean. Jezerska voda je bila čista mirna in tiha, spominjala je na um vzvišene duše. Na vodnih živalih, so bili vidni znaki spokoja in sreče, saj jim je bilo prekrasno jezero idealno domovanje.

 

V tem velikem jezeru so rastle različne vrste lotosovih cvetov. Nekateri od njih so bili modrikasti, nekateri rdeči. Nekateri so rastli samo ponoči, drugi podnevi, tretji kot npr. lotosov cvet indivara pa zvečer. V tolikšni meri so prekrivali jezero, da je izgledalo kot bi bilo rudnik cvetov. Na obrežju jezera so se sprehajali labodi, žerjavi, race in gosi ter druge vrste prekrasnih vodnih ptic.

 

Jezero je bilo na vseh straneh obraslo z različnimi vrstami drevja in cvetočih vzpenjalk okoli katerih so zadovoljno brenčale opite čebele. Zaradi milega brenčanja čebel je bilo drevje zelo radostno, zrak pa je bil prežet s cvetnim prahom z lotosovih cvetov. Zdelo se je kakor, da se pripravlja neko slavje.

 

Pracete so bili zelo začudeni, ko so zaslišali zvoke različnih bobnov in drugih tolkal, od katerih so se razlegali ritmični zvoki prijetni za uho.

 

Naenkrat so ugledali Gospoda Šivo, kako izstopa iz vode obkrožen s svojimi spremljevalci in  preplavila jih je velika sreča. Njegov telesni sijaj je bil podoben raztopljenemu zlatu, vrat je imel plavkast in s svojimi tremi očesi je zelo milostno gledal svoje spremljevalce. Spremljali so ga številni glasbeniki, ki so ga neutrudoma slavili. Takoj, ko so Pracete ugledali Gospoda Šivo, so mu izkazali svoje spoštovanje in prevzeti padli pred lotosova stopala svojega gospodarja.

 

Ker je Gospod Šiva velik zaščitnik pobožnih oseb plemenitega vedenja je postal zelo zadovoljen s Pracetami in jih je prijazno nagovoril.

 

Gospod  Šiva je rekel:

 

Vso srečo vam želim sinovi kralja Pracinabarhija. Vem kaj nameravate zato stojim zdaj pred vami, da vam izkažem svojo milost in vas blagoslovim.

 

Gospod Šiva je nadaljeval:

 

Kdor je predan Gospodu, upravitelju stvarstva mi je zelo pri srcu. Tisti, ki pravilno izvršuje svoje dolžnosti skozi sto rojstev postane kvalificiran, da zavzame položaj stvarnika Brame in le, če je še bolj zaslužen lahko realizira mene, Šivo. Tisti, ki je predan  Gospodu Višnuju,  skozi neskaljeno devocijo takoj doseže duhovne planete, jaz Šiva in ostali bogovi pa dosežemo te planete šele po uničenju tega materialnega sveta.

 

Poslušajte zdaj to vzvišeno molitev, ki ni samo transcendentalna, čista in v vseh ozirih ugodna, ampak je tudi najboljša molitev za vsakogar, ki skuša doseči najvišji cilj življenja. Ko bom pel to molitev prosim poslušajte me zelo pozorno!

 

Veliki modrec Maitreya je nadaljeval:

 

Po svoji milosti je Gospod Šiva, ki obožuje Gospoda Narajano, nadaljeval razgovor z Pracetami, ki so ponižno stali s sklenjenimi rokami.

 

Gospod Šiva je rekel:

 

O Vsevišnji Gospod, vsa slava tebi. Ti si največji od vseh in zmeraj dobrohoten, prosim te bodi naklonjen tudi meni. Ti si vrhovni duh in daješ popolna navodila. Prosim sprejmi moje najgloblje spoštovanje.

 

O moj Gospod, ti si izvor kreacije, po tvoji nedoumljivi moči je iz tvojega popka pognal lotosov cvet iz katerega je bil manifestiran univerzum. Kot vrhovni upravitelj čutov in predmetov čutne zaznave si vse-prežemajoči Vasudeva. Ti si najmirnejši in zaradi tvoje samo- obsijane biti nisi vznemirjen s šestimi vrstami preobrazbe.

 

Dragi moj Gospod, ti si izvor subtilnih substanc, gospodar integracije in dezintegracije Sankaršana, ki gospoduje egu in gospodar vse inteligence, poznan kot božanstvo Pradjumna, izkazujem ti svoje ponižno spoštovanje.

 

Moj Gospod, kot vrhovni upravitelj si poznan kot Aniruddha, gospodar čutov in uma, znova in znova ti izkazujem svoje spoštovanje. Poznan si kot Ananta in Sankaršana, zaradi svoje sposobnosti uničenja celotne  kreacije z plamtečim ognjem iz tvojih ust.

 

O moj Gospod, o Aniruddha, ti si avtoriteta, ki odpira vrata višjih planetarnih sistemov in osvoboditve. V čistem srcu živega bitja si zmeraj prisoten, prosim sprejmi moje spoštovanje. Ti si lastnik semena podobnega zlatu, v obliki ognja sprejemaš vedska žrtvovanja, začenši z caturhotro, zato ti izkazujem svoje spoštovanje.

 

O moj Gospod, ti si vzdrževalec Pitriloka planetov in vseh bogov. Ti si vladajoče božanstvo na mesecu in gospodar treh Ved. Izkazujem ti ponižno spoštovanje, ker si prvobitni izvor zadovoljstva za vsa živa bitja.

 

Dragi moj Gospod, ti si gigantska univerzalna oblika, ki vsebuje vsa individualna telesa živih bitij. Si vzdrževalec treh svetov in kot tak vzdržuješ um, čute, telo in življenjski zrak znotraj njih, zato ti izkazujem svoje ponižno spoštovanje.

 

Dragi moj Gospod, z širjenjem svoje transcendentalne vibracije odkrivaš pravi smisel vsega. Ti si vse-prežemajoče nebo in končni cilj pobožnih dejavnosti, ki se odvijajo v tem svetu in iznad njega, zato ti znova in znova izkazujem svoje ponižno spoštovanje.

 

Dragi moj Gospod, ti tehtaš rezultate pobožnih del. Ti si naklonjenost in nenaklonjenost in njihove posledične dejavnosti. Si tudi vzrok bednih življenjskih situacij, katerih vzrok je ateizem in zatorej si tudi smrt. Izkazujem ti svoje ponižno spoštovanje.

 

Moj dragi Gospod, ti si najvišji darovalec vseh blagoslovov, si najstarejši in vrhovni uživalec med vsemi uživalci. Ti si gospodar vseh metafizičnih filozofij sveta, ker si vrhovni vzrok vseh vzrokov, Gospod Krišna. Ti si največji od vseh religioznih principov, vrhovni um in imaš razum, ki ga nikdar ne omejuje nikakršno stanje. Znova in znova ti izkazujem svoje spoštovanje.

 

Dragi moj Gospod, kot Rudra bog uničenja nadziraš in upravljaš ego in telesne dejavnosti uma in čutov. Ti si izvor znanja in dejavnosti, ki so v skladu z vedskimi nauki. Vsa slava tebi, ki se manifestiraš kot stvarnik Brama in si poosebljeno znanje in aktivnost.

 

Dragi moj Gospod, želim te videti v obliki, ki jo obožujejo tvoji zelo zaupni oboževalci. Imaš tudi druge oblike, vendar pa si jaz želim videti tisto tvojo obliko, ki jim je posebej pri srcu. Prosim te, bodi ljubezniv do mene in pokaži mi to obliko, saj lahko samo ta oblika, popolnoma zadovolji vse potrebe čutov.

 

Gospodova lepota spominja na čistino modrega oblaka po neurju. Njegova telesna obeležja blestijo kot s soncem obsijane dežne kaplje na cvetnih lističih lotosovih cvetov. Resnično, on je popolnost vse lepote. Gospod ima štiri roke in prekrasen obraz z očmi, ki spominjajo na cvetna lističa lotosa, z prekrasno visoko dvignjenim nosom, nasmehom, ki privlači um, krasnim čelom in z enako lepimi in bogato okrašenimi ušesi.

 

Gospod je izredno lep, zaradi svojega odprtega in milostnega nasmeha in svojega zapeljivega pogleda, s katerim osvaja svoje oboževalce. Njegovi črni kodrasti lasje, njegova  obleka žafranaste barve, ki valovi v vetru spominja na  cvetni prah, ki ga jutranja sapica nosi z lotosovih cvetov. Njegovi blesteči uhani, prekrasna čelada, zapestnice, cvetni venec okoli vratu, zvončki na njegovih gležnjih, pas okoli bokov in razni drugi okrasi skupaj s školjko, diskom, kijem in lotosovim cvetom, tisočkrat povečajo naravno lepoto Kausthuba dragulja na njegovih prsih.

 

Gospodova ramena so prav kakor ramena leva. Okrašena z venci cvetja, ogrlicami in epoletami, zmeraj blestijo. Na Gospodova prsa je pripet prekrasen biser Kausthuba-mani zraven katerega izstopajo prameni svetlih las Šrivatsa, ki so znak boginje sreče. Sijaj teh pramenov presega lepoto zlatih črt na kamnu za testiranje zlata. Resnično, taka lepota presega sijaj in lepoto zlata.

 

Gospodov prekrasen trebuh ima tri gube, lepo zaobljen spominja na list bananovca. Ko Gospod vdihuje in izdihuje se gube premikajo in vse to izgleda zelo, zelo lepo. Vijuge znotraj Gospodovega popka so tako globoke, da se zdi kot da se cel univerzum želi vrniti vanj, čeprav je izšel iz njega.

 

Nižji del Gospodovega telesa je temen in prekrit z rumeno obleko in z pasom z zlatom vezenim. Njegova simetrična lotosova stopala, bedra in sklepi na njegovih nogah so izredno lepi. Resnično, celotno Gospodovo telo je zelo lepo grajeno.

 

Dragi moj Gospod, tvoji čudoviti lotosovi stopali izgledata kakor dva cvetoča lotosova cvetova v jesenski idili. Resnično, sijaj nohtov na tvojih lotosovih stopalih razpršuje sence grešnih dejavnosti v srcih živih bitij. Dragi moj Gospod, ljubeznivo mi pokaži tvojo obliko. Dragi moj Gospod, ti si vrhovni duhovni učitelj zato lahko razsvetliš vsa bitja prekrita s temo neznanja.

 

Dragi moj Gospod, tisti, ki želijo prečistiti svoj obstoj, morajo kontinuirano meditirati na tvoja lotosova stopala, tako kot je zgoraj opisano. Tisti, ki si resno želijo izvrševati svoje dolžnosti in se žele osvoboditi strahu morajo sprejeti ta proces joge.

 

Dragi moj Gospod, celo kralj raja Indra si želi doseči končni cilj življenja, ljubezen do tebe. Ti si tudi končni cilj tistih, ki sebe istovetijo s Teboj (aham Bramasmi), toda oni te zelo težko dosežejo, medtem ko predana duša zelo lahko doseže tvoje gospodstvo.

 

Dragi moj Gospod, celo osvobojene osebe težko razvijejo ljubezen do tebe, vendar je znano, da te samo ljubezen lahko zadovolji. Zakaj bi se tisti, ki si želijo doseči popolnost posvečali drugim procesom realizacije?

 

Enostavno s premikanjem svojih obrvi lahko kot utelešen nepremagljivi čas takoj uničiš celoten univerzum. Predani duši, ki je v popolnosti sprejela zatočišče tvojih lotosovih stopal pa ne grozi ta nevarnost.

 

Človek, ki se celo samo slučajno druži z osebo, ki ti je povsem predana, celo samo  trenutek, ni več podložen temu, da ga pritegnejo rezultati delovanja in znanja in izgubi privlačnost  za blagoslove smrtnikov.

 

Dragi moj Gospod, tvoja lotosova stopala so vzrok vseh dobrot in uničujejo umazanijo greha, zato prosim tvoje gospodstvo, da me blagoslovi z družbo predanih ljudi, ki so se popolnoma prečistili z oboževanjem tvojih lotosovih stopal in so milostljivi.

 

Tistega katerega srce se je prečistilo s procesom joge in je prejel milost božanske matere, ne zmede več posvetno življenje, ki je kakor temačen vodnjak. Postopoma dojame  slavo, moč in obliko tvojega imena. 

 

Dragi moj Gospod, tvoja neosebna oblika je kakor sončna svetloba in je prisotna v vsakem tudi najmanjšem delcu univerzuma.

 

Dragi moj Gospod, ti imaš raznovrstne energije, ki so manifestirane v raznovrstnih oblikah. Z njimi si ustvaril to kozmično manifestacijo in čeprav jo vzdržuješ kot da je večna, jo na koncu uničiš. Čeprav sam nikoli nisi vznemirjen s takšnimi spremembami, pa so živa bitja vznemirjena z njimi in menijo, da je kozmična manifestacija različna ali ločena od tebe. O Gospod moj, ti si zmeraj neodvisen in jaz lahko jasno vidim to dejstvo.

 

Dragi moj Gospod, tvoja kozmična oblika sestoji iz petih elementov, čutov, uma, inteligence, lažnega jaza in vse-prežemajočega duha, ki upravlja z vsem. Nekateri te obožujejo z delovanjem, drugi z kultiviranjem znanja, tretji s poslušanjem o tvojih slavah in ponavljanjem tvojih svetih imen. V Vedah in v Sastrah, ki so dopolnilo Vedam in v resnici povsod je rečeno, da je potrebno oboževati samo tebe. To je končni zaključek Ved in Saster.

 

Dragi moj Gospod, ti si vrhovna oseba, vzrok vseh vzrokov. Pred kreacijo, tvoja energija obstaja v uspavanem stanju, ko je premaknjena, začnejo delovati tri odlike; vrlina, strast in neznanje kot rezultat tega delovanja pa se manifestira energija, ego, eter, zrak, ogenj, voda, zemlja in vsi bogovi in svete osebe.

 

Dragi moj Gospod potem ko ustvariš kreacijo s svojo lastno močjo, vstopiš vanjo in v štiri vrste oblik. Ker se nahajaš v srcih živih bitij jih poznaš in veš kako delujejo. Na tem svetu je sreča kakor uživanje čebele v medu potem, ko ga je nabrala in znosila v panj.

 

Dragi moj Gospod, ni te mogoče neposredno opaziti vendar z opazovanjem dogajanja v naravi lahko naslutimo, da pride v toku časa do uničenja vsega. Sila časa je zelo močna in vse je podvrženo uničenju. Kakor ena žival poje drugo, čas razprši vse, prav kakor veter, ki razpršuje oblake na nebu.

 

Dragi moj Gospod, vsa nevedna živa bitja so zaposlena z načrtovanjem v želji, narediti to in ono. To je posledica nekontroliranega pohlepa. Želja za uživanjem zmeraj obstaja v živem bitju, vendar je tvoje gospodstvo zmeraj budno in v toku časa prizadene živo bitje kakor kača, ki napade miš in jo z lahkoto pogoltne.

 

Dragi moj Gospod, vsaka učena oseba ve, da je njeno življenje uničeno, če te ne obožuje. Le kako lahko zavrže oboževanje tvojih lotosovih stopal? Celo naš oče in duhovni učitelj Brama te je brez oklevanja oboževal in štirinajst manujev je sledilo njegovim stopinjam.

 

Dragi moj Gospod, vsi, ki so zares učeni te poznajo kot vrhovnega Brahmana in vse-prežemajoči duh. Čeprav se celoten univerzum boji Rudre (Šive), ki na koncu vse uniči, si ti neustrašno pribežališče vseh.

 

Dragi moji sinovi kralja, izvršujte svoje predpisane dolžnosti s čistim srcem, pojte to molitev in osredotočite um na Gospodova lotosova stopala. To vam bo prineslo veliko srečo, ker bo Gospod zelo zadovoljen z vami.

 

O sinovi kralja, Vsevišnji Gospod Hari se nahaja v srcu vsakega živega bitja in je tudi v vaših srcih zato pojte Gospodove slave in zmeraj brez prekinitve meditirajte na njega.

 

Dragi moji princi, v obliki molitve sem vam opisal joga sistem petja svetega imena. Če hočete postati veliki modreci si morate vtisniti to važno molitev v svoj spomin in obljubiti, da se jo boste spominjali. Delujoč v tišini, morate s pazljivostjo in spoštovanjem prakticirati to metodo.

 

To molitev nam je predal gospodar vseh stvarnikov Brama. S temi molitvami je podučil stvarnike na čelu z Brgujem, ker so želeli ustvarjati.

 

Ko je Brama ukazal vsem Pradžapatijem naj ustvarjajo, smo mi peli to molitev v slavo Gospoda in se popolnoma osvobodili vsega neznanja, zato smo lahko ustvarili različne vrste živih bitij.

 

Človek, ki se posveti oboževanju Gospoda Vasudeve in z veliko pozornostjo in spoštovanjem poje ali bere to molitev, bo dosegel milost Gospodovega blagoslova.

 

V tem svetu obstajajo različne vrste dosežkov, od vseh največje pravijo, da je znanje, ker ocean neznanja lahko preplujemo samo v čolnu znanja.

 

Čeprav je ljubiti in oboževati Boga zelo težko, bo lahko človek, ki poje ali bere to molitev, ki sem jo sestavil in zapel, sposoben prejeti to božjo milost.

 

Bog je najdražji cilj vseh dobrih blagoslovov. Tisti, ki poje to pesem, ki sem jo zapel lahko zadovolji Boga. Utemeljen v predanem služenju Gospodu lahko dobi od njega vse kar želi.

 

Tisti, ki vstaja zgodaj zjutraj in s sklenjenimi rokami poje ali bere to molitev, ki jo je odpel Gospod Šiva brez dvoma doseže osvoboditev.

 

Dragi moji sinovi kralja, molitev, ki sem jo izgovoril je namenjena zadovoljevanju vrhovnega Boga. Svetujem vam, da recitirate to molitev, ki je enako delo-tvorna kot velike strogosti. Na ta način, ko dozorite, bo vaše življenje postalo uspešno in dosegli boste želene cilje, o tem ni nobenega dvoma!

 

Top of page